Vroeger haatte ik mijn naam en wilde liever een exotische naam hebben, iets wat ik beter bij me vond passen. Blijkbaar vond de buitenwereld dat ook omdat ik vaak vragende of verrassende blikken kreeg toegeworpen. Ja, ik was anders dan anderen. Ik vond dat ik me dan ook vaak moest verantwoorden over hoe ik er uit zag of wat ik blijkbaar wel of niet zou moeten kunnen. “Nee, ik kan niet met je praten in het Bahasa Indonesia en Indisch koken kan ik ook niet en van de cultuur heb ik al helemaal geen kaas gegeten “, ik hoor het mezelf nog zeggen….

JA, ik ben inderdaad OOK geadopteerd.

Mijn achtergrond

Op 16 november 1976 werd ik in Bandung, te Indonesië geboren. Mijn (adoptie)ouders konden geen kinderen krijgen en kozen ervoor om een kind te adopteren uit Indonesië. Op 20 april 1977 zette ik voet op Nederlandse bodem. Mijn leven kreeg opeens een andere bestemming, namelijk het opgroeien in een land dat niet mijn geboorteland was. Ik kreeg de naam Femke waar ik mij heel lang niet mee kon identificeren. Ik groeide op als Nederlander in een Nederlands gezin maar met een Javaans uiterlijk.

Adoptie is altijd een belangrijk onderwerp geweest in mijn dagelijks leven. Een overheersend gevoel wat mij in de weg zat om daadwerkelijk mijn leven te kunnen leven. Ook ik worstelde met het zoeken naar mijn eigen identiteit en had vaak het gevoel dat niemand me begreep. Bijbehorende gevoelens waren soms zo erg aanwezig dat ik aan niets anders meer kon denken en het dagelijks leven stil leek te staan.

Langzaam kwam ik tot besef dat ik deel uitmaakte van twee werelden… en accepteer ik nu wie ik ben. Accepteren dat ik geadopteerd ben en het in balans brengen van mijn twee identiteiten heeft me meer rust gebracht in mijn dagelijks leven en kon ik eindelijk van andere dingen genieten.

In mijn praktijk zet ik mijn ervaringsdeskundigheid, mijn kunstenaarschap en mijn werk als beeldend therapeut in om JOU zo goed mogelijk (weer) op weg te helpen.  Omdat ik weet hoe moeilijk het is om uiteindelijk vaste grond onder je voeten te voelen omdat je wortels letterlijk zijn verplaatst, neem ik je mee op ontdekkingsreis om je adoptievraagstuk en identiteiten ZICHTBAAR te krijgen.

Wat kan je van mij verwachten?

Allereerst vind ik het heel belangrijk dat je je op je gemak voelt, anders kan jij je niet verbinden met mij en kunnen we niet werken aan dat wat je bezighoudt, iets wat wel heel belangrijk is wil je aan jezelf werken. Voor elk verhaal kan je bij mij terecht omdat ik goed kan luisteren en luister dan ook met een “open mind” en zonder oordeel. Omdat ik naast beeldend therapeut ook net als jij geadopteerd ben kan ik je verhaal dus vanuit meerdere kanten bekijken. Ik ben eerlijk en oprecht en neem elk verhaal serieus.  Ik geef jou zichtbaarheid en ik zie jou zoals je bent. Ik denk niet in problemen maar juist in creatieve oplossingen.

Adoptie & identiteit

👩 Femke Smit
☎️ 06-28678766
📧 info@adoptieenidentiteit.nl     

📍Bezoekadres:
Cursuscentrum de Poort
Moesstraat 20 in Groningen